Podologie

Correctie zolen

Om de effecten blijvend te maken, worden deze elementen in een zool verwerkt. Confectie- vervaardiging is niet mogelijk omdat iedere klacht en ieder mens verschillend is. Wanneer u de zolen gaat dragen heeft het lichaam enige tijd nodig om zich aan te passen. Dit kan zich de eerste weken uiten in spierpijnen. De verschillende spierketens worden immers anders aangespannen.

Om een te grote overgang te voorkomen, werkt de podoposturaal therapeut met een opbouwsysteem. Gewoonlijk volgen na het eerste bezoek een aantal controles met tussenpozen van enkele weken tot maanden waarbij de nodige correcties worden aangebracht. Daarna zijn de controles eenmaal per halfjaar of eenmaal per jaar. Indien er zich tussentijds klachten voordoen dient u zelf contact met de therapeut op te nemen.

Steunzolen
De proprioceptieve zolen mogen niet worden gezien als steunzolen. Steunzolen, de naam zegt het al, ondersteunen de voet en nemende functies over die de structuren van de voet niet meer kunnen vervullen. Bij posturale proprioceptieve zolen is de voet het aangrijpingspunt om de houding te veranderen en zo de klachten te verminderen.

Voettypen en houding

De normale voet
Dit is de normale voet met de houding die daarbij hoort. Mensen met zo'n houding zijn meestal klachtenvrij, maar dat betekent niet dat men zo'n houding moet hebben om klachtenvrij te zijn. Een beetje asymmetrie in de houding is normaal.
De holvoet
Hiernaast ziet u de holvoet en de houding die daarbij hoort. Holvoeten kenmerken zich door klauwtenen, overgevoelige voetzolen en verhoogde spierspanning. Lage rug-, nek- en voorvoetpijnen kunnen hieruit ontstaan.
De klachten nemen toe bij de rustsituaties (zoals staan, liggen en zitten) en nemen af bij bewegen.
De platvoet
De platvoet is een soepele voet met slappe spieren. Hier is de bijbehorende naar achterhangende houding afgebeeld.
Klachten aan de knie en de lage rug, schedelhoofdpijn en vermoeidheidspijnen zijn vaak het gevolg. Meestal zijn doffe pijnen aanwezig die bij bewegen toenemen en in rust verminderen.

Adviezen

  • Draag schoenen met een vlakke ondergrond, dus geen ingebouwde steun of voetbedden.
  • Houdt u aan een maximum hakhoogte van 4 cm
  • Draag de therapeutische aanpassingen altijd, ook tijdens het sporten. Intensieve sportbeoefening graag melden.
  • Overleg met de podoposturaal therapeut over eventuele oefening.
  • Als u tevens op een andere wijze wordt behandeld, verzoeken wij u ons hierover te informeren, zodat de behandelingen op elkaar kunnen worden afgestemd.
     
 
   
Therapeuten:
De Beuckelaer Tony - De Decker Liliane
Vuurmolenstraat 41 - B-2610 Wilrijk (Antwerpen)
Tel. +32 (0)3 829 09 09
info@totaaltherapie.com - www.totaaltherapie.com
 
               
Sport en Aetiopatisch centrum Antwerpen
Vuurmolenstraat 41 Wilrijk, Antwerp 2610
Phone: +3238290909 URL of Map