Taping- & Bandagetechnieken

De Kinesio Taping methode

Geschiedenis
De Kinesio Taping methode werd in de jaren zeventig ontwikkeld door de Japanse arts en chiropractor Kenzo Kase.

Eigenschappen
De Kinesio Tape is is net als de huid 140% rekbaar en is hierdoor superelastisch. De werking van de Kinesio Tape doet in hoofdzaak twee dingen, afhankelijk van de manier waarop hij op de zere plekken wordt aangebracht. Zo kan de tape kan een, overigens zeer geringe, permanente trekkracht op de onderliggende spieren en/of pezen uitoefenen. Die spieren en/of pezen verzetten zich hiertegen, zonder dat de sporter daar iets van merkt, en de spieren en/of pezen worden zodoende versterkt.

Behandelwijzen
Past de therapeut een andere plaktactiek toe, dan wordt door de tape de huid opgetild. Door de rek in de tape maakt de tape vanzelf plooitjes in de huid waardoor dat optillend effect ontstaat. Er komt onderhuids ruimte vrij, zodat vocht versneld wordt afgevoerd, alsof je een knik uit de tuinslang haalt. Meestal drukt opgehoopt vocht tegen zenuwen die dan pijnsignalen gaan uitzenden.

Ervaringen
De Nederlandse voetbalprof Alfred Nijhuis ontdekte de methode in het jaar dat hij bij een Japanse club speelde. De fysiotherapeuten van de Urawa Red Diamonds pasten de behandeling toe om blessures te voorkomen, maar ook als vast onderdeel van de therapie bij spierscheuringen, verrekkingen en bloeduitstortingen. Alfred Nijhuis introduceerde de tape enkele jaren geleden in Nederland en langzaam krijgt de methode hier meer aanhang. In eerste instantie waren dit de fysiotherapeuten, echter in toenemende mate ook onder sportmasseurs.
Kinesio Taping moet je gewoon ervaren.

Ik ben met Kinesio Taping in aanraking gekomen door een cursus. Voordat ik deze cursus deed was ik erg sceptisch, met name "Wat is Kinesio Taping", en wat voegt dit voor mij toe. Tijdens deze cursus kreeg de antwoorden op deze vragen. Ik merkte dat het Kinesio Taping werkt en dit een toegevoegde waarde is voor een sportmasseur. In mijn enthousiasme heb ik een vervolgcursus gevolgd. Dit om nog meer te weten. Ik gebruik Kinesio Taping regelmatig als vervanging, maar ook als aanvulling in mijn behandelingen en ik merk het verschil met alleen masseren en alleen het gebruik van (sport)tape.

De sportmasseur is het eerste aanspreekpunt van de sporter. Voor behandeling en preventie is Kinesio Taping een ideale aanvulling op het takenpakket van de sportmasseur.

     
 
   
Therapeuten:
De Beuckelaer Tony - De Decker Liliane
Vuurmolenstraat 41 - B-2610 Wilrijk (Antwerpen)
Tel. +32 (0)3 829 09 09
info@totaaltherapie.com - www.totaaltherapie.com
 
               
Sport en Aetiopatisch centrum Antwerpen
Vuurmolenstraat 41 Wilrijk, Antwerp 2610
Phone: +3238290909 URL of Map