Hydro-Colon-therapie

Hoge darmspoelingen: HYDRO-COLON-THERAPIE (H.C.T.)

Ontgiften aan de bron

1. WAT
Bestaat uit het intensief spoelen van de ganse dikke darm door herhaalde malen de darm te vullen met warm water op lichaamstemperatuur en terug te laten weglopen, terwijl de buik zacht en vakkundig gemasseerd en gepalpeerd wordt. Dit gebeurt met een modern en eenvoudig apparaat, met maximale discretie, hygiŽne en comfort voor de patiŽnt. De behandeling duurt ongeveer 1 uur.

Afhankelijk van de indicatie is het aantal behandelingen meestal 3 maal tot maximum 5 maal (uitzonderlijk). De eerste week kan de behandeling 2 maal gebeuren.

Meestal wordt deze methode niet als enige ingezet bij gezondheidsproblemen. Feit is dat gelijk welke andere behandeling die ingezet wordt veel meer kans op slagen heeft als de toxineafvoer uit de darm maximaal bevorderd wordt.
Belangrijke opmerking: H.C.T is een krachtige natuurgeneeskundige behandeling. Daardoor is het altijd mogelijk dat er lichte crisisreacties optreden onder de volgende vorm: oude klachten steken kort even de kop op om dan volledig te verdwijnen. Dit is altijd een zeer goed teken en een reden om zeker verder te doen.

2. VOORBEREIDING
Om de behandeling optimaal te laten verlopen is het zeer nuttig om U vooraf een 3 tal dagen voor te bereiden.
Er zijn enkele belangrijke punten die daarbij zouden moeten kunnen gevolgd worden:

  1. Magnesium Sulfaat (vrij bij de apotheek te verkrijgen) 1 koffielepel op ľ liter warm water 's morgens op uw nuchtere maag Ĺ uur voor het ontbijt. Op de dag of de avond voordien voor de behandeling neemt men een soeplepel Magnesium Sulfaat, zodat de darm volledig leeg is om een optimale behandeling te verzekeren.
  2. Koffie, alcohol, suikers geleidelijk in de loop van die dagen verminderen (niet plots stoppen !!! plots stoppen met koffie geeft zeer vaak hoofpijn, daarom altijd geleidelijk stoppen).
  3. Weinig eten 's avonds.
  4. Maagdarmsparend voedsel eten = verboden zijn:
   - rauwe groenten, fruit of fruitsap
   - bladkolen, schorseneren, prei, uien en look, peulvruchten (=erwten en allerlei bonen)
   - gebakken vetten
   - bruin brood, volkorenbrood, volle granen
  5. Ook is het sterk aangeraden om voortaan alle voedsel maximaal te kauwen. Als U alvast deze regels kan toepassen zal dat al een uitstekende voorbereiding zijn. We raden aan deze regels te volgen vanaf 3 dagen voor de eerste behandeling. Het aantal behandelingen beperkt zich meestal tot 3 maal, in de loop van een 8 tal dagen. Houd er rekening mee dat Magnesium Sulfaat bij een aantal mensen vloeibare stoelgang geeft.

3. HISTORIEK
In het boek DE LEER VAN DE ESSENEN, uit de tweede eeuw na Christus, kunnen wij reeds citaten terugvinden over hoge darmspoelingen en de primitieve manier waarop deze in die tijd werden toegepast. NIHIL NOVE SUB SOLE, kunnen wij dus gerust stellen. Het was de Weense dokter VON BOROSINI die in het begin van deze eeuw de COLON-HYDRO-THERAPIE herontdekte. Hij is ook de ontwerper van het stoeldarmbad, het allereerste toestel voor darmspoelingen.

In 1935 heeft de Nederlandse dokter TEN HAAF voorgoed de COLON-HYDRO-THERAPIE uit het slop gehaald. Hij deed tussen 1935 en 1972 meer dan 25.000 darmspoelingen, en zijn ervaringen schreef hij neer in zijn boek GEZOND DOOR HOGE DARMSPOELINGEN, uitgegeven bij Ank-Hermes. Als toestel gebruikte hij het stoeldarmbad van Von Borosini. De laatste ontwikkelingen op gebied van de toestellen kwamen uit Amerika. Ze waren patiŽntvriendelijker geworden maar niet therapeutvriendelijker. Ze vergen nog steeds een grote verbouwing, kosten veel en vragen een omslachtig gebruik en onderhoud. Desondanks is het aantal praktiserende therapeuten voortdurend blijven stijgen, en dit vooral in Duitsland en Amerika. Het zijn immers de therapeutische resultaten die primeren. De laatste nieuwigheid is de HUMACOLON. De therapeut heeft nu voor het eerst een darmspoelingstoestel ter beschikking dat zowel patiŽnt- als therapeut - vriendelijk is. Belangrijk is ook het feit dat het hier nu gaat om een volledig gesloten systeem.

4. COLON-HYDRO-THERAPIE WAAROM ?
QUI BENE PURGAT BENE CURAT! Wie goed zuivert, geneest goed. Darmvervuiling is ongetwijfeld een groot probleem en oorzaak van veel kwaad. Een groot percentage van de westerse bevolking heeft inderdaad met darmproblemen af te rekenen. De reden hiervan ligt, naast stress en gebrek aan beweging, grotendeels aan ons westers voedingspatroon. Het spijsverteringsstelsel produceert van nature uit meer slijm bij het innemen van bepaalde voedingsstoffen. Bij sommige van deze voedingsstoffen wordt er zeer veel slijm aangemaakt, bijvoorbeeld bij zuivelproducten, vlees en eieren. Bij andere voedingsstoffen wordt bijna geen slijm aangemaakt, bijvoorbeeld bij rauwe groenten en fruit. Indien er teveel van de slijmvormende voedingsstoffen wordt gegeten, wordt er een te grote hoeveelheid muco-proteÔnen geproduceerd. Dit heeft nefaste gevolgen op het spijsverteringkanaal : als deze teveel stagneren, gaan ze een soort filmpje vormen t.h.v. de darmwand. De gevolgen daarvan zijn op de lange duur steeds nefaster. Want daardoor:

  1. Wordt de uitwisseling doorheen het slijmvlies steeds  moeilijker, waardoor de lymfecirculatie, die in de dikke darm haar toxinen moet deponeren, dit niet meer kan, en daardoor ontstaat een opstapeling van gifstoffen in het lichaam. Het gevolg is een overbelasting van de lever en het effenen van de weg voor eender welk degeneratief proces.
  2. Verzamelt deze laag toxisch materiaal, dat daardoor te lang in de darm verblijft en zo de darmwand beschadigt en/of in het bloed terechtkomt.
  3. Vermindert de peristaltiek van de dikke darm, waardoor de constipatieneiging toeneemt.

Vele aandoeningen kunnen dus veroorzaakt zijn door een toxisch colon. Dit geldt bijvoorbeeld voor verschillende vormen van constipatie, rugpijnen, huidaandoeningen, migraine, impotentie, enz. ( zie indicatielijst). Door de colon-hydro-therapie kan de dikke darm volledig worden gezuiverd, en dit op een onschadelijke en natuurlijke manier, zonder inzet van al dan niet zware medicatie. De darmflora kan zich herstellen en door een aangepast dieet kan herhaling worden voorkomen.

5. TOEPASSING
De patiŽnt ligt op zijn zijde met de rug naar de therapeut, men brengt het speculum, voorzien van een glijmiddel, in de anus. Het speculum wordt naar binnen geschoven tot dat de ring ( die rond het speculum is ) achter de sfinkterspier zit.

Het speculum is via een Heidelbergerverlengstuk met de HUMACOLON verbonden, en via een doorschijnende plastieken darm verbonden met de afvoer. Vervolgens laat men het water, dat door de HUMACOLON zelf op lichaamstemperatuur is gebracht, door een druk op de voetpedaal met de gewenste snelheid in de darm lopen. Als in de darm de druk voldoende hoog is geworden, laat men, terwijl men de buik masseert, het water wegvloeien.

Een zeer nauwkeurige debietmeter laat toe voortdurend de hoeveelheid water te controleren. Deze handeling wordt enkele malen herhaald. Een globale behandeling met de HUMACOLON duurt ongeveer een uur. Om het therapeutisch effect te vergroten wordt tijdens de spoeling gebruik gemaakt van ESSENTIňLE OLIňN (AROMA-therapie), uitgekozen in functie van de individuele klachten.

6. DE BELANGRIJKSTE DICATIOR DE BEHANDELING ZIJN:

 • preventief: maximale verwijdering van afvalstoffen en toxinen uit de dikke darm.
 • obstipatie ( ook tijdens de zwangerschap )
 • chronische diarree
 • spijsverteringsproblemen in het algemeen
 • vele huidaandoeningen
 • chronische longproblemen
 • chronische ontstekingen
 • chronische darmziekten
 • vele reumaklachten
 • migraine veroorzaakt door spijsverteringsstoornissen
 • sommige allergieŽn
 • chronische vermoeidheid
 • chronische virale infecties
 • na zware maagdarmontsteking
 • na intens Antibiotica gebruik
 • in het kader van een totaalreiniging (vb. MAYR-KUUR)
 • in het kader van een totaalbenadering bij ernstige ziekten.

WAARDEVOLLE INDICATIES VOOR HET EENMALIG GEBRUIK VAN DE HOGE DARMSPOELING:

 • Alle infectueuze toestanden kennen een sneller en gunstiger verloop
 • Zuiver preventief, vb. 1 x per 6 maanden
 • Gedurende of na indigestie
 • Bij migraine Ė aanval.

Voor verdere informatie kunt U altijd bij ons terecht.

     
 
   
Therapeuten:
De Beuckelaer Tony - De Decker Liliane
Vuurmolenstraat 41 - B-2610 Wilrijk (Antwerpen)
Tel. +32 (0)3 829 09 09
info@totaaltherapie.com - www.totaaltherapie.com
 
               
Sport en Aetiopatisch centrum Antwerpen
Vuurmolenstraat 41 Wilrijk, Antwerp 2610
Phone: +3238290909 URL of Map